Beheersen en borgen
van relevante wet- en regelgeving
Met ONSKMS stellen wij onze klanten in staat om op een eenvoudige manier te voldoen aan wet- en regelgeving. Aan welke wet- en regelgeving jij moet voldoen hangt af van de aard van jouw organisatie en het werkveld waarin je organisatie zich begeeft.
Ondernemers en organisaties dienen de wet te kennen en dus is het van belang om zorgvuldig een afweging te maken waaraan jouw organisatie moet voldoen. ONSKMS kan je ondersteunen bij het aantoonbaar maken dat je organisatie voldoet.
Daarvoor hebben we slimme templates ontwikkeld die je al dan niet kunt koppelen aan een kwaliteitsmanagementsysteem, gebaseerd op HKZ of ISO.
Ontdek bij welke wet- en regelgeving wij je kunnen helpen om aantoonbaar te voldoen.
Ondersteunende templates
voor wet- en regelgeving
In ONSKMS hebben we templates ontwikkeld die de relevante wet- en regelgeving omvatten. Deze templates ondersteunen je bij het aantonen dat je voldoet aan specifieke wet- en regelgeving.
-
WTZA
Wet Toelating ZorgAanbieders
Om zorg- of jeugdhulpaanbieder te worden dient men voor de start van de zorglevering te voldoen aan Toetredingsregels. Er is een meldplicht bij het CIBG (centrum informatiepunt beroepen gezondheidszorg) waardoor men geregistreerd wordt. Bij meer dan 10 zorgverleners moet men tevens een vergunning aanvragen om zorg te mogen verlenen. Eén van de WTZA-eisen is dat de zorgaanbieder de kwaliteit van de zorg bewaakt met een kwaliteitssysteem of meetinstrument.
-
AVG
Algemene Verordening Gegevensbescherming
Deze verordening valt onder de Privacywetgeving en geldt voor alle Nederlanders. Cliënten en leerlingen, maar ook ouders en medewerkers vertrouwen aan zorgaanbieders en scholen heel veel privacygevoelige gegevens toe. Al deze gegevens moeten veilig (fysiek en/of digitaal) worden opgeslagen, men moet deze gegevens ook goed beschermen en onder strenge condities verwerken. (zie verder NIS2/NEN-7510)
-
WKKGZ
Wet Kwaliteit, Klachten en Geschillen in de Zorg
De WKKGZ geldt voor alle zorgaanbieders. Zowel voor zorginstellingen als zelfstandige beroepsbeoefenaren, zoals zzp’ers. Deze wet stelt eisen aan de kwaliteit van zorg en de afhandeling van klachten en geschillen.
-
ARBO
Arbeidsomstandighedenwet
Bepaalt de verplichtingen van werkgevers en werknemers op het gebied van arbeidsomstandigheden. De Arbowet waarborgt veiligheid en gezondheid op de werkplek.
-
WLZ
Wet Langdurige Zorg
De WLZ biedt zorg en ondersteuning aan mensen met een blijvende behoefte aan intensieve zorg. Integratie in kwaliteitsmanagement zorgt voor betere zorgplanning, naleving van normen en verhoogde cliënttevredenheid, wat bijdraagt aan een effectieve en verantwoorde zorgverlening.
-
WGBO
Wet op de Geneeskundige Behandeling Overeenkomst
Deze wet regelt de rechten en plichten van patiënten en zorgverleners. Denk hierbij aan recht op informatie, inzage medisch dossier en transparante zorgverlening.
-
WMO
Wet Maatschappelijke Ondersteuning
De WMO ondersteunt mensen bij zelfredzaamheid en participatie in de samenleving. Gemeenten bieden hulp zoals huishoudelijke zorg, begeleiding en voorzieningen. De wet is gericht op het waarborgen van effectieve, cliëntgerichte ondersteuning en verbeterde levenskwaliteit voor kwetsbare burgers.
-
Meldcode misbruik/mishandeling GGZ
Meldcode misbruik/mishandeling GGZ
Deze meldcode biedt duidelijke richtlijnen voor het herkennen, rapporteren en handelen bij signalen van misbruik en mishandeling. Door deze meldcode te integreren in kwaliteitsmanagementsystemen, wordt de veiligheid van cliënten verbeterd, tijdige interventie gewaarborgd en de algehele zorgkwaliteit verhoogd, wat bijdraagt aan een veilige en ondersteunende zorgomgeving.
-
WVGGZ
Wet verplichte GGZ
Deze wet regelt de rechten van mensen die te maken krijgen met verplichte zorg vanwege een psychische stoornis.
-
BIG
Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg
Reguleert de bevoegdheid en bekwaamheid van zorgverleners.
-
Jeugdwet
Jeugdwet
Regelt de zorg en ondersteuning voor jeugdigen met psychische problemen of een verstandelijke beperking.
-
WZD
Wet Zorg en Dwang
Regelt de rechtspositie van mensen met een verstandelijke beperking of psychogeriatrische aandoening bij het toepassen van dwangmaatregelen.
-
ZVW
Zorgverzekeringswet
Regelt de verplichte zorgverzekering voor Nederlandse ingezetenen en de zorg die door zorgverzekeraars moet worden vergoed.
-
WFZ
Wet Forensische Zorg
Regelt de zorg en begeleiding voor personen die vanuit een strafrechtelijke maatregel in de GGZ terechtkomen.
-
WMCZ
Wet Medezeggenschap Cliënten Zorginstellingen
De WMCZ versterkt de inspraak van cliënten in zorginstellingen. Integratie in kwaliteitsmanagementsystemen bevordert betrokkenheid, verbetert zorgkwaliteit en zorgt voor cliëntgerichte besluitvorming. Dit leidt tot een hogere tevredenheid en effectiviteit binnen de organisatie.
-
Geneesmiddelenwet
Geneesmiddelenwet
Regelt de toelating, distributie en voorschriften rondom geneesmiddelen.
-
WNT
Wet Normering Topinkomens
Beperkt de bezoldiging van topfunctionarissen in de (semi-)publieke sector, inclusief de zorgsector.
-
JIJ-kader
In 2021 heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) een nieuw beoordelingskader geïntroduceerd, gericht op jeugdigen in de jeugdhulp. Dit kader omvat drie thema’s, die we hebben uitgewerkt in een aparte template die toegevoegd kan worden aan ONSKMS. Voor elke norm is er ruimte om tekst toe te voegen en/of eenvoudige verwijzingen te maken naar:
1) bestaande teksten in ONSKMS
2) eerder toegevoegde bestanden
3) registraties in formulieren die al zijn ingevuld
Het belang voor organisaties
van wet- en regelgeving
Welke wetgeving voor jouw organisatie van toepassing is, hangt samen met de activiteiten en het toepassingsgebied van jouw organisatie. Ook kunnen andere wet- en regelgeving van toepassing zijn. Het kennen en naleven van deze wetten is cruciaal voor organisaties om ervoor te zorgen dat ze aan alle wettelijke eisen voldoen, de kwaliteit van hun diensten waarborgen en de rechten van hun stakeholders kunnen beschermen.
Het niet naleven van deze wetten kan leiden tot juridische en financiële consequenties, evenals reputatieschade. Daarom is het belangrijk voor organisaties om juridische expertise in huis te hebben of toegang te hebben tot juridisch advies om voortdurend aan deze wettelijke verplichtingen te voldoen.
Persoonlijk advies en begeleiding
ONSKMS is dan wel een digitaal kwaliteitssysteem. Dat betekent niet dat wij op afstand staan. Ons team heeft graag persoonlijk contact en heeft de kennis in huis van diverse wet- en regelgeving. We voorzien je graag van advies waar je echt iets aan hebt.
ONTDEK DE MOGELIJKHEDEN
Neem contact op
Heb je vragen, suggesties of wil je meer weten over wat ONSKMS voor jouw organisatie kan betekenen? Neem gerust contact met ons op!